Τυρί πάριζα ντομάτα

mpagketa-600x600Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.
Σε μπολ κοσκινίζουμε τα αλεύρια και το αλάτι. Θρυμματίζουμε τη μαγιά σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το χλιαρό νερό. Σταδιακά προσθέτουμε το μισό αλεύρι (να γίνει σαν παχύς χυλός). Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ώρες, ώσπου να γίνει τριπλάσιο σε όγκο, αργά-αργά.
Ανακατεύοντας με το χέρι το φουσκωμένο μείγμα, προσθέτουμε λίγο-λίγο το υπόλοιπο αλεύρι. Όταν μαζευτεί σε ζύμη την βγάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, την ζυμώνουμε δυνατά για 10΄ μέχρι να γίνει ελαστική. Την βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και την σκεπάζουμε με μεμβράνη. Την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει για 1 ώρα, τότε την ξεφουσκώνουμε στον αλευρωμένο πάγκο και την χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη.
Δίνουμε σχήμα μπαγκέτας, μακρόστενο. Φτιάχνουμε τρεις μπαγκέτες, 35 εκ. η κάθε μία. Παίρνουμε μια μεγάλη πετσέτα της κουζίνας και τη σουρώνουμε σαν βεντάλια, κάνοντας 3 αυλάκια. Τοποθετούμε σε κάθε αυλάκι από μία μπαγκέτα. Η πετσέτα θα βοηθήσει ώστε να κρατήσουν το σχήμα τους οι μπαγκέτες. Τις σκεπάζουμε καλά με πετσέτες και τις αφήνουμε να σταθούν σε ζεστό σημείο για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο πολύ καλά στους 230 C . Στρώνουμε λαδόκολλα ή αλευρώνουμε τη λαμαρίνα. Κυλάμε προσεκτικά μία μία μπαγκέτα στη λαμαρίνα. Φροντίζουμε να έχουν απόσταση ανάμεσά τους για να μην κολλήσουν. Χαράζουμε διαγώνια χαρακιές στις μπαγκέτες με κοφτερό μαχαίρι. Τις βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο και ψεκάζουμε με το ψεκαστήρι. Η μπαγκέτα θέλει υγρασία για να ψηθεί σωστά και πολύ δυνατή θερμοκρασία. Τα πρώτα 5΄ του ψησίματος ψεκάζουμε άλλες δύο φορές. Ψήνουμε για 25΄, έως όταν ροδίσουν.

Αφήστε μια απάντηση